logo pregovaracka 27

Преговарачка група 27
животна средина

АКТУЕЛНОСТИ

17
mar
2021

Србија развија и усклађује систем управљања хемикалијама са политиком и регулаторним оквиром Европске уније већ више од 10 година. Национално законодавство хармонизовано је у мери у којој је то могуће, имајући у виду да Србија има статус кандидата за чланство у ЕУ, на пример нису преузете централизоване процедуре за чије је спровођење неопходно чланство.

У складу са опредељењем за интеграцију у ЕУ, Србија је посвећена дефинисању и имплементацији планова за претприступни и период након приступања, како би се администрација и привреда припремили за примену правила јединственог тржишта.


Прочитајте више…

23
feb
2021

 

У Београду је 23. фебруара 2021. године одржан online састанак Преговарачке групе 27 и секторских радних група уз подршку ЕНВАП пројекта на ком је присуствовало око 100 учесника. Састанак је отворио председник Преговарачке групе за Поглавље 27, Иван Карић, истакавши да иако састанака у претходном периоду није било, активности на преговорима и апроксимацији Поглавља 27 су настављене. Такође је истакао да је на основу Преговарачке позиције за Поглавље 27, Европска комисија израдила нацрт Заједничке позиције и поднела га државама чланицама у новембру 2020. године. Државе чланице тренутно су у фази разматрања нацрта Заједничке позиције и очекује се да ће се ускоро започети комуникација са њима на ту тему. Такође је истакао да праћење и спровођење Преговарачке позиције показује да још увек постоји значајних изазова када је реч о транспозицији, али и о спровођењу ЕУ прописа.


Прочитајте више…

13
nov
2020

Od danas su na našem sajtu raspoloživi za preuzimanje originalni sledeći dokumenti i njihovi prevodi na srpski jezik:

– Evropski zeleni dogovor (link ka dokumentu na engleskom jeziku i link ka prevodu na srpski jezik);

– Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan (link ka dokumentu na engleskom jeziku i link ka prevodu na srpski jezik);

– Smernice za sprovođenje Zelene agende za Zapadni Balkan (link ka dokumentu na engleskom jeziku i link ka prevodu na srpski jezik) i

– Deklaracija iz Sofije o Zelenoj Agendi za Zapadni Balkan (link ka dokumentu na engleskom jeziku i link ka prevodu na srpski jezik).

07
okt
2020

Део Извештаја Европске комисије о напретку Републике Србије за 2020. годину за Поглавље 27 – животна средина и климатске промене на енглеском језику, можете преузети директно са нашег сајта (линк). Незванични превод овог материјала на српски језик можете преузети путем следећег линка.

21
jan
2020

На данашњој седници Владе Републике Србије усвојена је Преговарачка позиција за Поглавље 27 – животна средина и климатске промене која ће бити достављена у Брисел, чиме се стварају услови за отварање још једног веома важног поглавља у 2020. години у оквиру процеса приступања Европској унији.

Преговарачка позиција је веома комплексан документ у чијој изради је учествовало 150 представника из 28 институција и државних органа Републике Србије. Осим текста, Преговарачка позиција садржи укупно 14 прилога, односно 1650 страна текста, и образлаже финансијски оквир за активности у наредном периоду, како би Република Србија достигла стандарде Европске уније у области заштите животне средине.