logo pregovaracka 27

Преговарачка група 27
животна средина

АКТУЕЛНОСТИ

21
feb
2017

Државна секретарка, др Стана Божовић, присуствовала је отварању Мастер курса намењеног цивилном сектору на тему тренутног статуса преговора са Европском Унијом у области заштите животне средине и климатских промена.

Мастер курс се одржава од 20. до 24. фебруара, у организацији Регионалног центра за животну средину за Централну и Источну Европу (REC) а у оквиру CSOnnect програма, финансираног од стране Шведске агенције за међународну развојну помоћ (SIDA).

Мастер курс је отворен уводним излагањем извршног директора REC-а,  господина Михаила Димовског, који је у свом обраћању представницима организација добитницама грантова у оквиру програма CSOnnect, нагласио да је REC упознат са сложеним системом и актуелним проблемима у животној средини, који захтевају спровођење великих промена и техничку спремност свих актера у процесу. Законодавство Европске уније представља једно од најразвијенијих и најобимнијих законодавстава, које садржи велики број стандарда и регулатива. Преговарачки процес води Влада РС али организације цивилног друштва имају своју улогу у процесу и увид у исти и утичу у доприносу процесу придруживања. Улога ОЦД је значајна јер може припремити заједницу и упознати је са бројним директивама и прописима Европске уније, истакао је господин Димовски.

Zlatibor februar 2017

Државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Стана Божовић је дала подршку активностима REC-а, представила је планове Министарства и стратешка документа и обавестила присутне о току преговарачког процеса и додала да је један од основних предуслова за испуњавања задатака који се односе на Поглавље 27 јесте укљученост ширег друштвеног појаса свих заинтересованих страна али и грађана као и њихова активна партиципација, са посебним освртом на то да су организације цивилног друштва, факултети, локалне самоуправе и грађани партнери Министарства у читавом процесу.

Поред наведених тема, на Мастер курсу разговараће се и о квалитету вода, климатским променама, управљању отпадом, контроли индустријског загађења, заштити природе,  хоризонталном законодавству, постојећим скрининиг извештајима и тренутној преговарачкој позицији Србије, надлежностима, плановима за будућу транспозицију и изазовима у финансирању.