logo pregovaracka 27

Преговарачка група 27
животна средина

АКТУЕЛНОСТИ

28
okt
2015

Нова санитарна депонија у Панчеву, осма по реду регионална санитарна депонија у Србији, свечано је пуштена у рад, 28. октобра 2015. године. На отварању су се присутнима обратили: Саша Павлов, градоначелник Града Панчева, Њ.Е. Кристер Асп, амбасадор Шведске, Стана Божовић, државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Милица Јовановић, директорка ЈКП „Хигијена“ Панчево.

Пројекат „Нове регионалне депоније у Панчеву“ подржан је донацијом Шведске у износу од 439.500 евра, док је Град Панчево обезбедио 15 милиона динара. Пројекат се спроводи у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, међународном организацијом International Management Group (ИМГ), Градом Панчево и Општином Опово. Ово партнерство је укључило не само подршку завршетку радова на депонији и набавку компактора, већ и једнако важну подршку јачању јавног комуналног предузећа које управља депонијом и помогло у процесу прибављања потребних дозвола за почетак управљања. Депонија у Панчеву са укупном површином од 34 хектара, треба да служи и општини Опово и евентуално другим општинама у близини.
Град Панчево је укупно до сада издвојио око 3,5 милиона евра из сопствених средстава за изградњу депоније. Нова депонија је изузетно важна за заштиту животне средине и успостављање система управљања отпадом у региону и Републици Србији.

Министарство је било активно укључено у проналажење инвеститора који су значајним финансијским средствима помогли да се санитарна депонија у Панчеву доведе на ниво оперативности са свим карактеристикама регионалне депоније. Ово представља корак ближе испуњењу циљева националне стратегије за управљање отпадом и стандарда за приступање ЕУ.

1