logo pregovaracka 27

Преговарачка група 27
животна средина

АКТУЕЛНОСТИ

23
feb
2021

 

У Београду је 23. фебруара 2021. године одржан online састанак Преговарачке групе 27 и секторских радних група уз подршку ЕНВАП пројекта на ком је присуствовало око 100 учесника. Састанак је отворио председник Преговарачке групе за Поглавље 27, Иван Карић, истакавши да иако састанака у претходном периоду није било, активности на преговорима и апроксимацији Поглавља 27 су настављене. Такође је истакао да је на основу Преговарачке позиције за Поглавље 27, Европска комисија израдила нацрт Заједничке позиције и поднела га државама чланицама у новембру 2020. године. Државе чланице тренутно су у фази разматрања нацрта Заједничке позиције и очекује се да ће се ускоро започети комуникација са њима на ту тему. Такође је истакао да праћење и спровођење Преговарачке позиције показује да још увек постоји значајних изазова када је реч о транспозицији, али и о спровођењу ЕУ прописа.

10

Присутнима се затим обратила заменица председника Преговарачке групе за Поглавље 27, Сандра Докић, истакавши да је пред нама изузетно важан и захтеван период, као и да је Нова методологија од изузетног значаја како би се побољшао квалитет размене информација унутар самог кластера, али и квалитет размене информација са Европском комисијом.

Састанку су присуствовале и чланице Преговарачког тима, Анђелка Михајлов и Мирјана Дреновак-Ивановић. Анђелка Михајлов је истакла да је одржавање овог састанка веома важно за чланове Преговарачке групе 27, као и за чланове секторских радних група јер је потребно да цео тим буде припремљен за изове које нам доноси нови кластерски приступ. Мирјана Дреновак-Ивановић је истакла да је велики успех што је Преговарачка позиција послата претходне године и да је велики део посла урађен. Истакла је да ће нова методологија бити од великог значаја за додатну координацију, што је нама веома потребно.

11

Присутнима је затим секретарка Преговарачке групе Сандра Милићевић Сперлић кроз презентацију  детаљно представила резултате за 2020. годину, као и приступ и план активности за 2021. годину.

На самом крају, председник Преговарачке групе је истакао да су кашњења у транспозицији и имплементацији евидентна у свим институцијама које су чланице Преговарачке групе 27, тако да је неопходно размотрити недостатке и пронаћи начин како би се адекватно одговорило овом изазову.