logo pregovaracka 27

Преговарачка група 27
животна средина

АКТУЕЛНОСТИ

29
jun
2017

Београд, 29. јун 2017. године – Стална конференција градова и општина (СКГО), у сарадњи са Министарством заштите животне средине, организовала је осми састанак СКГО ,,Мрежа еко-службеника“, где је представљена тема ,,Припрема  за преговарање за Поглавље 27“, коме су, поред представника СКГО, Министарства заштите животне средине и представника UNDP, присуствовали и представници преко двадесет локалних самоуправа из Републике Србије.

Како је истакла заменица генералног секретара СКГО, Зорица Вукелић, Преговарачко поглавље 27 је једно од најзахтевнијих области за јединице локалне самоуправе, јер се у великој мери спроводи на локалном нивоу, а осим тога потребна су и значајна новчана средства за његово спровођење, те је неопходно објединити напоре, како би се у пракси применила одговарајућа решења.

Председник ПГ 27, др Стана Божовић је додала да на локалном нивоу постоји проблем недостатка капацитета, као и недостатак финансијских средстава, те да ће републички ниво пружити локалном нивоу максималну подршку.

JLS 1

Кроз неколико презентација које су на састанку одржане присутни су информисани о преговарачком процесу и статусу израде преговарачке позиције за Поглавље 27, а било је речи и о томе на који начин ће јединицама локалне самоуправе бити пружена подршка у циљу унапређења квалитета преговарачке позиције.