logo pregovaracka 27

Преговарачка група 27
животна средина

АКТУЕЛНОСТИ

26
mar
2016

У општини Бајина Башта 25. марта, свечано је потписан Меморандум о разумевању за изградњу Центра за рециклажни отпад, који ће допринети ефикаснијем систему управљања отпадом у овој општини. Меморандум су потписали Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Регионални центар за управљање отпадом (РЦУО) „Дубоко“, општина Бајина Башта и међународна организације International Management Group (IMG).

Са стопом рециклирања од преко 14%, Бајина Башта је најуспешнија општина у Србији.  Донацијом од око 200.000 еура (174.810 евра донирала је Шведска, док је 15.740 евра обезбедила општина Бајина Башта), омогућиће се изградња Центра за рециклажни отпад и куповина камиона ауто-смећара чиме ће се ниво услуге за грађане Бајине Баште подићи на виши ниво.

BBasta1

„Раздвајањем отпада у домаћинствима, могу се од милион тона отпада, направити милиони евра у српској економији и што је најважније – свако од нас појединачно је томе допринео. Изградњом Центра за рециклажни отпад у Бајиној Башти значајно ће се допринети и успешности рада Регионалног центра за управљање отпадом „Дубоко“, који представља један од 8 регионалних центара за управљање отпадом у нашој земљи. Србија треба да има 26 оваквих регионалних центара, као и да ниво раздвајања отпада и рециклаже подигнемо са 5% на 50%, па можемо да закључимо да је пред нама велики посао“, истакла је Стана Божовић, државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине и похвалила пример добре праксе у Бајиној Башти која са 14% прикупљеног рециклажног отпада значајно надмашује национални просек.

Годишње се у Србији произведе 2.5 милиона тона отпада. Раздвајање отпада у домаћинствима гарантује довољно висок квалитет отпада, који се касније може користити у преради и рециклажи.

John Glazebrook, менаџер програма IMG, истакао је да савремено управљање отпадом захтева више разумевања и ангажман грађана и додао да је потребно да схватимо да сви ми стварамо отпад и морамо преузети део одговорности како не бисмо загађивали место у којем живимо. Морамо да одвајамо рециклажни отпад, јер ћемо тиме осигурати безбедно уклањање опасних материјала, и моћи да захтевамо добар квалитет услуге у замену за наше накнаде и таксе. Центар за рециклажни отпад ће омогућити свим грађанима да донесу отпад који није погодан за одлагање у кантама или комуналним контејнерима на улицама. Овај пројекат има за циљ да допринесе чистијем ваздуху, чистијем земљишту и чистијој води на мале, али значајне начине.

Центри за рециклажни отпад су предвиђени Националном стратегијом за управљање отпадом и Регионалним планом за управљање отпадом као општински објекти који треба да помогну грађанима да отпад погодан за другу намену или рециклажу, кабасти отпад, секундарне сировине (папир и картон, метал, стакло, пластика), као и отпад који припада посебним токовима отпада (отпадне гуме, батерије и акумулатори, електрични и електронски отпад) однесу на погодну, чисту и безбедну локацију.