logo pregovaracka 27

Преговарачка група 27
животна средина

АКТУЕЛНОСТИ

01
mar
2016

„Трансфер станица ће Чачку омогућити ефикасније управљање отпадом у складу са стандардима заштите животне средине, а Центар за рециклажни отпад ће омогућити грађанима Чачка да сами одложе отпад на одговоран начин”, рекла је државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић приликом свечаног отварања Трансфер станицу и Центар за рециклажни отпад у Чачку, први пројекат ове врсте у Србији, чија инвестиција износи милион евра.


Државни секретар Божовић је том приликом истакла важност овог пројекта за Регионални систем управљања отпадом „Дубоко“ – Ужице и додала да ће трансфер станица у Чачку помоћи финансијској одрживости целог региона за управљање отпадом и допринети циљевима повећања сакупљања и раздвајања отпада на месту настанка.

Cacak 1
„Рециклажа у региону Дубоко је сада на нивоу 5%, а по плановима требало би да буде на нивоу од 50% до 2028. године што нас све обавезује да вредно радимо у наредном периоду на остварењу тих циљева”, навела је она и најавила наставак сарадње на пројектима заштите животне средине у овом региону.

Cacak 2
„Србија, која тежи да постане чланица ЕУ, постепено побољшава своје еколошке стандарде, а модерно управљање отпадом и рециклажа су веома важни. Шведска подржава са 10 милиона евра годишње Србију на путу ка ЕУ, од чега се око 3 милиона евра односи на заштиту животне средине. Трансфер станица у Чачку је један од пројеката које Шведска амбасада подржава, а која треба да допринесе смањењу загађења воде, ваздуха и земљишта и допринесе ефикаснијем функционисању Регионалног центра за управљања отпадом „Дубоко“, изјавио је Torgny Svenungsson, испред Амбасаде Краљевине Шведске, и додао да ће велики број трансфер станица морати да се изгради у Србији током наредних година, а да Чачак треба да послужи као модел за будуће модерне и трошковно ефикасне пројекте.