logo pregovaracka 27

Преговарачка група 27
животна средина

АКТУЕЛНОСТИ

14
dec
2015

Београд/Брисел, 14. децембар 2015. године – Србија је вечерас у Бриселу на Другој међувладиној конференцији са Европском унијом (ЕУ) отворила прва поглавља у преговорима са ЕУ – Поглавље 32 о финансијској контроли и Поглавље 35 о нормализацији односа Београда и Приштине.

Otvorena poglavlja

Другом међувладином конференцијом Србија је суштински отпочела процес усклађивања са стандардима и нормама европске заједнице земаља чланица.

Међувладину конференцију Србија-ЕУ отворили су министар спољних послова Луксембурга, земље која тренутно председава Унијом, Жан Аселборн и председник Владе Републике Србије Александар Вучић.

Конференцији су присуствовали и европски комесар за суседство и политику проширења Јоханес Хан, као и први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, министар без портфеља задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар финансија Душан Вујовић и шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ Тања Мишчевић.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са Аселборном и европским комесаром за суседство и политику проширења Јоханесом Ханом, после отварања првих преговарачких поглавља са ЕУ, рекао да је поносан као премијер и да је ово један од оних дана када као земља и народ пишемо историју.

Он је додао да је сада потребно да напорно радимо и да ће Србија, ако будемо тако поступали и будемо посевећени, постати део европске породице.

То је, према Вучићу, важно из више разлога, али пре свега због типа друштва којем Србија жели да припада.

Задовољни смо што и Европа жели да види Србију у свом демократском окружењу, рекао је он.

Он је навео да је то важно и због економије, рекапитулиравши шта је Србија учинила у протеклих неколико година, од изласка земље из рецесије, смањења буџетског дефицита, побољшања позиције на „Дуинг бизнис“ листи Светске банке, до смањења незапослености.

Премијер је поновио да је циљ Србије да све заврши до 2019. године, а да је онда на ЕУ да одлучи да ли такву Србију жели у свом чланству.

Ово је добра вест и за читав регион, за све земље западног Балкана, да сви знају да у Србији имају стабилног партнера и на чију руку могу да рачунају. То је важан дан и за Републику Српску, поручио је Вучић.

Он је рекао и да ће Србија наставити преговоре са представницима Албанаца са Косова и Метохије, нагласивши да Србија јесте и биће стуб стабилности у региону.

Премијер се захвалио свим грађанима Србије, свим претходним владама од 2000. године, као и цивилном сектору.

Посебно бих се захвалио једном европском лидеру који нам је много помогао и без којег не бисмо овде стигли – немачком канцелару Ангели Меркел. Одржала је своју реч, нагласио је Вучић.

Он је објаснио да је Немачка испунила своје обећање оног часа када је Србија испунила своје обавезе.

Такође, Вучић је грађанима Србије поручио да имају разлога да буду поносни на себе и на своју земљу.

Аселборн је оценио је да је председавање његове земље ЕУ завршено кључним кораком – отварањем првих поглавља са Србијом.
Он је рекао да је имао част да присуствује овом историјском тренутку.

Луксембург, као председавајућа ЕУ, је пријатељ Србије и још од Самита у Солуну 2003. године, на којем је донета декларација којом је исказано да будућност западног Балкана лежи у ЕУ, био је посвећен промовисању отварања преговора са Србијом, истакао је он.

Хан је истакао да је Србија сада земља која има јасну европску перспективу, и да ће они који сада улажу у Србију – улагати у Европу и указао да ће то бити сигнал стабилног пословног амбијента за стране инвеститоре.

Он је честитао Србији, њеној Влади и грађанима на свему што је постигнуто на европском путу Србије, али је поручио да тек сада предстоји тежак и напоран посао.

Европски комесар је рекао да је напредак Србије тимски рад који не би могао да буде остварен без посвећености и одлучности како српских власти, тако и без напора грађана и цивилног друштва.

*Вест је у целости преузета за сајта Владе Републике Србијелинк.