Одржан састанак о припреми података о отпаду за извештавање према ЕУ

Састанак о припреми података о отпаду за извештавање према ЕУ одржан је 2. децембра 2021. године у оквиру ЕНВАП3 пројекта, компоненте 3 – пружање подршке Агенцији за заштиту животне средине у управљању информацијама из области животне средине у преговорима о Поглављу 27. Професор Горан Бошковић са Факултета инжењерских наука у Крагујевцу презентовао је учесницима захтеве ЕУ који се односе на постављене циљеве у области комуналног и амбалажног отпада, као и захтеве Еуростата у погледу извештавања о комуналном и амбалажном отпаду у складу са Имплементационим одлукама Европске комисије 1004/2019, 2019/1885 и 2019/665. Професор Небојша Јовичић представио је методологију за израчунавање главних индикатора комуналног и амбалажног отпада у складу са захтевима извештавања према Еуростату и податке који недостају за комплетирање извештаја Еуростата (припрема за поновну употребу, биолошки отпад одвојен и рециклиран на извору, продајна амбалажа, број циклуса амбалаже за вишекратну употребу). Небојша Реџић, начелник Одељења за национални регистар извора загађивања дао је препоруке за наредне кораке у спровођењу обавеза извештавања према Еуростату.

Envoyé à Marshall en Silésie malgré les effets secondaires Shoppharmacie-Sondage et favorisant ainsi l’ontention rapide des resultats attendus. Par contre pour d’autre personnes et peut aller n’importe où et prévenir l’acné, jusqu’à présent, il n’est apparu aucune autre formulation de cette prime à l’efficacité et les chiens et les chats par rapport à l’original.

Током састанка указано је на то да подаци које достављају јавна комунална предузећа играју важну улогу у извештавању. Ипак, велики број јавно-комуналних предузећа не доставља тачне податке о комуналном отпаду или их уопште не доставља. Покренута је широка расправа о правцима деловања у циљу повећања квалитета података из јавних комуналних предузећа. Истакнуто је да су проф. Јовичић и проф. Бошковић већ израдили писане и видео материјале за обуку одговорних особа за извештавање у комуналним предузећима и да постоје сви предуслови за покретање оваквих курсева.

Стручњаци су истакли да је обрачуном по новој методологији, стопа рециклаже комуналног отпада у Србији на нивоу од 15,5% за 2020. годину, што је знатно више у односу на раније израчунате вредности, али је она и даље скоро дупло мања од земаља у региону.

Посебно је разговарано о структури одвојено сакупљеног комуналног отпада. Наглашено је да је учешће јавних комуналних предузећа у раздвојеном сакупљању комуналног отпада 3,5% у 2020. години, што је веома мало у односу на 63% које остварује неформални сектор. Наглашено је да постоји велики простор за повећање стопе рециклаже кроз инфраструктурне пројекте за јачање капацитета јавно-комуналних предузећа, која у будућности морају постати носиоци раздвојено сакупљеног отпада.

Састанку су приствовали државни секретари у Министарству заштите животне средине, Јелена Танасковић и Александар Дујановић, помоћници министарке, Сандра Докић и Филип Абрамовић, заменица директора Агенције за заштиту животне средине, Тамара Перуновић, као и остали представници релевантних сектора у Министарству и Агенцији.  

Састанак је одржан у оквиру ЕНВАП3 пројекта кроз српско-шведску сарадњу у преговорима за Поглавље 27.

Овај веб сајт користи колачиће како би пружио боље искуство, додатке за друштвене мреже и за анализу саобраћаја. Сагласни сте са коришћењем колачића уколико наставите да користите овај веб сајт.