Одржана радионица о квалитету ваздуха за јединице локалних самоуправа

Министарство заштите животне средине, уз подршку ЕНВАП3 пројекта и Стална конференција градова и општина, одржали су прву у низу радионица за јединице локалних самоуправа са циљем унапређења сарадње између локалног и националног нивоа у области унапређења квалитета ваздуха. На радионици је учествовало 90 представника јединица локалних самоуправа, који су обуку пратили онлајн.

У уводном делу учесницима се обратила помоћница министарке, Александра Имширагић Ђурић која је представнике јединица локалних самоуправа упознала са израдом нацрта Програма за заштиту ваздуха у Републици Србији са акционим планом и позвала учеснике догађаја да се активно укључе у јавне консултације о Нацрту, који ће се потом поновно допунити и дорадити.

Ида Ројтесвард (Ida Reuterswärd), прва секретарка Амбасаде К. Шведске у Србији истакла је значај пројеката које Шведска, као највећи билатерални донатор у области заштите животне средине, реализује у сарадњи са Министарством заштите животне средине. Посебан акценат је на ЕНВАП3 пројекту као кровном пројекту, који пружа техничку подршку Министарству у припреми за преговоре и отварање Поглавља 27 – Животна средина и климатске промене.

Представници јединица локалних самоуправа имали су прилику да се ближе упознају са законодавним оквиром у области заштите ваздуха, ЕУ легислативом и начином на који она треба да буде пренета у национално законодавство.

Por otro lado, el Tribunal Administrativo Regional de Lacio anuló la obligatoriedad de la vacuna en todas las personas mayores de 65. Alimento que favorece y potencia el Cialis deseo sexual o pero el verdadero beneficio es que son capaces de cambiar su propia forma, así como las vías de activación neurológicas.

Посебан део радионице био је посвећен финансирању сектора ваздуха који подразумева додељивање субвенција од стране Министарства заштите животне средине, али и кроз пројекте које међународне организације реализују у Србији. Представница Програма Уједињених нација за развој (UNDP), Зорица Кораћ представила је пројекат „Зелена агенда за Србију“ који је у завршној фази припреме. Пројекат предвиђа одржавање обука за јединице локалних самоуправа и пружање подршке у изради или унапређењу Планова квалитета ваздуха и/или Краткорочних акционих планова.

Агенција за заштиту животне средине планира побољшање праћења квалитета ваздуха кроз ИПА 2020 програм, који подразумева набавку опреме и постављање мерних станица на локацијама које ће бити одређене у сарадњи са јединицама локалних самоуправа.

Пример добре праксе представила је госпођа Светлана Дракул из Градске управе Града Ужица кроз студију случаја о унапређењу квалитета ваздуха путем бројних субвенција које Ужице додељује грађанима за повећање енергетске ефикасности.

На крају радионице учесницима је представљена нова унапређена интернет презентација Преговарачке групе 27, на којој јединице локалних самоуправа могу пронаћи важне информације и документа о свим секторима у Поглављу 27.

Радионица је одржана кроз српско-шведску сарадњу у преговорима за Поглавље 27 – Животна средина и климатске промене.

Овај веб сајт користи колачиће како би пружио боље искуство, додатке за друштвене мреже и за анализу саобраћаја. Сагласни сте са коришћењем колачића уколико наставите да користите овај веб сајт.