Приоритетне области за будућу шведско-српску сарадњу утврђене су на састанку Одбора за праћење и спровођење ЕНВАП3 пројекта, одржаном у Београду

Редовни састанак Одбора за праћење и спровођење ЕНВАП3 пројекта одржан је 11. фебруара 2021. године. Због пандемије Covid-19, већина учесника присуствовала је састанку онлајн, осим оних из Министарства заштите животне средине који су водили састанак из просторија Министарства.

Госпођа Сандра Докић, помоћница министра у Сектору за стратешко планирање, пројекте, међународну сарадњу и европске интеграције, као председница Одбора, водила је састанак први пут од како је именована на положај крајем 2020. године. Она је обавестила учеснике о новој управљачкој структури Преговарачке групе 27 и приоритетним областима за Министарство, које укључују побољшање квалитета ваздуха, управљање отпадом, повећане мере рециклаже и циркуларне економије, побољшање квалитета воде, укључујући боље одређивање приоритета и спровођење инфраструктурних пројеката, даље приближавање захтевима ЕУ у области животне средине, преговоре о Поглављу 27, као и побољшање у спровођењу еколошких захтева, а посебно јачање дијалога са локалним самоуправама. Такође, напоменула је да по први пут у структури Министарства постоји јединица која се бави питањима институција на локалном нивоу, што показује да је Министарство посвећено блиској сарадњи са локалним самоуправама.

Чланови Одбора који представљају Министарство, Агенцију за заштиту животне средине Србије, Шведску агенцију за заштиту животне средине и Шведску развојну агенцију размотрили су и прихватили резултате ЕНВАП3 који су представљни у Извештају о напретку за период јул – децембар 2020. године, као и активности за наредни период које су представљене Планом активности за период јануар – јун 2021. године.

На основу документа „Поглавље 27: од одређеног нивоа припремљености до доброг нивоа“, Одбор је такође размотрио оквир за будућу сарадњу између Министарства заштите животне средине Републике Србије и шведских партнера који подржавају преговоре и апроксимацију Поглавља 27. Договорено је да се конкретне акције планирају у Мапи пута која ће бити припремљена у најскорије време.

Овај веб сајт користи колачиће како би пружио боље искуство, додатке за друштвене мреже и за анализу саобраћаја. Сагласни сте са коришћењем колачића уколико наставите да користите овај веб сајт.