Управљање отпадним водама важна тема за јединице локалних самоуправа

Министарство заштите животне средине, уз подршку ЕНВАП3 пројекта, и Стална конференција градова и општина одржали су 23.11.2021. године другу у низу онлајн информативних радионица на тему „Управљање отпадним водама“, која представља једну од приоритетних тема за јединице локалне самоуправе.

У уводном делу присутнима су се обратили Сандра Докић, помоћница министарке, Сектора за стратешко планирање, пројекте, међународну сарадњу и европске интеграције, Министарства заштите  животне  средине и Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина.

„Ово је једна од најзахтевнијих области у оквиру заштите животне средине, јер је потребно много ангажовања да се захтеви директива Европске уније код нас испуне, а што никако не може да се уради без самог учешћа локалне самоуправе. Сами подаци који нам говоре о отпадним водама кажу да је 55 одсто популације повезано на системе прикупљања отпадних вода. Поред тога само 7,3 одсто отпадних вода има биолошки третман, а 1,3 одсто има строжији третман. Одређени подаци мониторинга говоре да само 4 одсто водних тела потока и река има карактер доброг статуса. Када сагледамо све ове податке, озбиљне потребе у овим областима су идентификоване и сви заједно морамо да учествујемо како бисмо ову ситуацију поправили.“ – нагласила је Сандра Докић и додала: „Установљено је да је 1,3  милијарде евра потребно као  инвестиција у овом сегменту. Идентификовано је да је неопходно да се изгради око 10.000 километара додатне мреже за прикупљање отпадних вода и да се замени или изврши репарација око 1.000 километара постојеће мреже. Због тога је овај вид радионица изузетно значајан нарочито што показује дијалог између свих наших институција, како бисмо могли да схватимо које су потребе јединица локалне самоуправе у решавању овог проблема.“

Ђорђе Станичић, је указао на важност ове теме, подршку коју наша земља има у решавању овог проблема, као и на који начин се може обезбедити решење проблема отпадних вода. „На свима нама је одговорност да овај проблем решавамо како на глобалном, тако и на локалном нивоу. Животна средина је изузетно скупо поглавље и добра вест је да постоји подршка кроз Зелени договор за Западни Балкан од стране Европске уније у овом тренутку. Од изузетног значаја је да имамо квалитетне пројектанте и извођаче и оспособљену локалну самоуправу која управља овим системима. Потребно је доста знања, енергије, добре воље и финансијских средстава које је потребно уложити да се такав пројекат заокружи, како би добио јасну перспективу у наредном периоду.“

Учесници радионице су имали прилику да од експерата из ове области, добију одговоре на многобројна питања – које су последње активности и будући планови у сегменту управљања отпадним водама, као и да чују о плановима финансирања инфраструктуре за управљање отпадним водама. Праћење квалитета отпадних вода и примери локалних самоуправа у области управљања отпадним водама биле су неке од тема ове радионице.

Панелисти који су учествовали на данашњој радионици на тему „Управљање отпадним водама“ су: Добрила Кујунџић, руководилац Групе за заштиту вода од загађивања, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Републичка дирекција за воде, Ненад Радојевић, начелник Одељења за отпадне воде, Министарство заштите  животне  средине, Драгана Механџић, начелница Одељења за управљање пројектима финансираних из фондова ЕУ и међународне помоћи у области животне средине, Министарство заштите  животне  средине, Зоран Стојановић, начелник Одељења за инструменталне и биолошке анализе у Сектору за Националну лабораторију, Агенција за заштиту животне средине, Драгана Васић, координаторка пројекта Подршка развоју инфраструктуре у области заштите животне средине (PEID), која је представила студије случаја: Управљање отпадним водама у Нишу и Чачку.

Ово је друга у низу информативних радионица које имају велики значај за јединице локалних самоуправа. Поред одржаних радионица на теме заштите ваздуха и управљања отпадним водама, наредна радионица ће се бавити темом управљања отпадом. Циљ радионица јесте пружање информација о активностима Министарства, али и размену информација о добрим искуствима са локалног нивоа, као и дискусију о томе како додатно ојачати сарадњу са локалним самоуправама.

Ова активност реализује се у оквиру Програма „Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ – Друга фаза“ и „Припреме за преговоре везано за процес приступања Србије Европској унији, Фаза 3, Програм приступања у области заштите животне средине (ЕНВАП3)“, које финансира Влада Шведске, као највећи билатерални донатор у области заштите животне средине у Србији.

Овај веб сајт користи колачиће како би пружио боље искуство, додатке за друштвене мреже и за анализу саобраћаја. Сагласни сте са коришћењем колачића уколико наставите да користите овај веб сајт.