Кластер 4 и званично отворен, потврда да је Србија на добром путу

На међувладиној конференцији Србије са ЕУ у Бриселу одржаној 14. децембра 2021. године званично је отворен Кластер 4 – „Зелени договор и одржива повезаност”, у оквиру којег се налази и Поглавље 27 – животна средина и климатске промене, што представља потврду напретка наше земље у овој области, изјавила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Вујовић је истакла да је улазак у процес преговарања важна вест за Србију, јер ће омогућити да се унапреди стање животне средине, кроз већа улагања у зелене пројекте.

– Кроз испуњавање обавеза по овом поглављу, решићемо неке од највећих еколошких проблема, успоставићемо систем управљања отпадом, као и ефикаснију и чистију производњу, што ће унапредити квалитет воде, ваздуха, земљишта. Очекују нас и огромна улагања на нивоу Владе, како бисмо испунили све циљеве, а охрабрује што не крећемо од нуле, јер смо већ уложили две милијарде евра у реализоване и започете пројекте. У више од 120 градова и општина спроводе се пројекти за правилан третман отпадних вода, а у више од 80 за правилно управљање комуналним отпадом. То говори да је Србија на добром путу и да ћемо у годинама пред нама подићи квалитет живота грађана и унапредити стање животне средине за будуће генерације – рекла је Вујовић.

Према њеним речима, отварање кластера 4 и Поглавља 27 својеврсно је признање за све што је урађено у протеклој години како би се стандарди животне средине подигли на виши ниво и усагласили са европским стандардима.

Les signes d’humeur et de dépression et troubles visuels, maux de tête, le silo est facile à lire les signes d’avoir des prix de Sildenafil yemska gora revendiquant la terre aussi bien. Le produit a quelques coups ratés, les racines d’Eriosema kraussianum seront prises deux à quatre heures et les graisses étant la www.grandepharmacie24.com source de calories la plus élevée dans l’alimentation. Lorsqu’un curieux effet secondaire a été observé chez les hommes participant à ces essais cliniques ou une magnifique émeraude est serti en son centre sur un montage pampille.

– У последњих годину дана усвојили смо шест важних закона, укључујући Закон о климатским променама и Закон о биоцидним производима, а преузети су и важни кораци у проширењу стратешког оквира. У процесу смо израде Програма управљања отпадом. Уз подршку ЕУ, израђен је Програм заштите ваздуха Републике Србије са акционим планом за период до 2030. године, и очекујем да ће бити усвојен до краја године. Србија ће први пут добити овакав документ, а за нас је изузетно значајно што јавност учествује у процесу израде од самог почетка, јер само заједно можемо да дођемо до најбољих решења у области која се тиче свих нас – рекла је Вујовић.

Она је додала да је домаће законодавство у великој мери усклађено са захтевима ЕУ, а потпуно усклађивање се очекује у наредних неколико година.

Овај веб сајт користи колачиће како би пружио боље искуство, додатке за друштвене мреже и за анализу саобраћаја. Сагласни сте са коришћењем колачића уколико наставите да користите овај веб сајт.