Одржан састанак Пододбора за транспорт, енергетику, животну средину, климатске промене и регионални развој

Отварање Кластера 4 представља историјски значај за Републику Србију” – изјавила је данас Јелена Танасковић, државна секретарка у Министарству заштите животне средине, на састанку Подобора за транспорт, енергетику, животну средину, климатске промене и регионални развој са представницима Европске комисије, који је одржан 9. децембра 2021. године.

Танасковић је, том приликом, предводећи делегацију Преговарачке групе 27, представила напредак Србије у последњих годину дана у области заштите животне средине и климатских промена и навела планиране активности Министарства које ће подићи квалитет живота и здравља људи. Представници Министарства, Агенције за заштиту животне средине и Републичке дирекције за воде истакли су напредак у области климатских промена, управљања отпадом, отпадним водама и стратешке процене утицаја на животну средину.

На састанку су представници Европске комисије навели новине у области климатских промена и енергетике: „Спремни за 55“- мере и законодавство, европски Закон о климатским променама, Национално одређени доприноси, Стратегија нискоугљеничног развоја, Програм адаптације на климатске промене и Прекогранични механизам за прилагођавање угљеника. Такође, дат је преглед Стратегије о шумама, Уредбе о транспорту отпада и обавеза у погледу спровођења политике Енергетске заједнице, као и цивилне заштите.

Представници Преговарачке групе 27 приказали су висок степен припремљености и посвећености зеленим темама што су представници Европске комисије и истакли.

Овај веб сајт користи колачиће како би пружио боље искуство, додатке за друштвене мреже и за анализу саобраћаја. Сагласни сте са коришћењем колачића уколико наставите да користите овај веб сајт.