Састанак са Европском комисијом, 5. мај 2022. година

У Београду је 5. маја 2022. године одржан састанак са Европском комисијом, а у вези са појашњењем мерила за затварање Поглавља 27 – Животна средина и климатске промене. Европска комисија је у децембру 2021. године отворила кластер 4 – Зелена агенда и одрживо повезивање и самим тим и Поглавље 27 за које је доставила Заједничку преговарачку позицију са осам мерила које Република Србија треба да испуни како би затворила Поглавље 27. Мерила за затварање поглавља су из следећих области: хоризонталног законодавства, квалитета ваздуха, управљања отпадом, квалитета вода, заштите природе, индустријског загађења и управљања ризиком, из области хемикалија, буке, цивилне заштите, климатских промена и у вези административних капацитета.

Испред Републике Србије састанком је председавала помоћница министарке, Сандра Докић. Састанком испред Европске комисије председавао је шеф јединице DG NEAR D2, Michael Miller. Поред  представника DG NEAR, састанку су присуствовале колеге из DG ENV, DG CLIMA  и ECHO, као и колега из делегације ЕУ.  Састанак је одржан и у хибридном формату и присуствовало је око 100 учесника, међу којима су били чланови Преговарачке групе 27 као и чланови секторских радних група.

Република Србија је у претходном периоду Европској комисији доставила питања везана за мерила за затварање поглавља и Европска комисија је на састанку дала одговоре на иста. На самом крају састанка договорено је да се одрже техничке консултацције за одређене области у Поглављу 27 – Животна средина и климатске промене, у наредном периоду.

Овај веб сајт користи колачиће како би пружио боље искуство, додатке за друштвене мреже и за анализу саобраћаја. Сагласни сте са коришћењем колачића уколико наставите да користите овај веб сајт.