Održan sastanak Pregovaračke grupe 27 i sektorskih radnih grupa

U Beogradu je 23. februara 2021. godine održan online sastanak Pregovaračke grupe 27 i sektorskih radnih grupa uz podršku ENVAP projekta na kom je prisustvovalo oko 100 učesnika. Sastanak je otvorio predsednik Pregovaračke grupe za Poglavlje 27, Ivan Karić, istakavši da iako sastanaka u prethodnom periodu nije bilo, aktivnosti na pregovorima i aproksimaciji Poglavlja 27 su nastavljene. Takođe je istakao da je na osnovu Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, Evropska komisija izradila nacrt Zajedničke pozicije i podnela ga državama članicama u novembru 2020. godine. Države članice trenutno su u fazi razmatranja nacrta Zajedničke pozicije i očekuje se da će se uskoro započeti komunikacija sa njima na tu temu. Takođe je istakao da praćenje i sprovođenje Pregovaračke pozicije pokazuje da još uvek postoji značajnih izazova kada je reč o transpoziciji, ali i o sprovođenju EU propisa.

slika-01

Prisutnima se zatim obratila zamenica predsednika Pregovaračke grupe za Poglavlje 27, Sandra Dokić, istakavši da je pred nama izuzetno važan i zahtevan period, kao i da je Nova metodologija od izuzetnog značaja kako bi se poboljšao kvalitet razmene informacija unutar samog klastera, ali i kvalitet razmene informacija sa Evropskom komisijom.

Sastanku su prisustvovale i članice Pregovaračkog tima, Anđelka Mihajlov i Mirjana Drenovak-Ivanović. Anđelka Mihajlov je istakla da je održavanje ovog sastanka veoma važno za članove Pregovaračke grupe 27, kao i za članove sektorskih radnih grupa jer je potrebno da ceo tim bude pripremljen za izove koje nam donosi novi klasterski pristup. Mirjana Drenovak-Ivanović je istakla da je veliki uspeh što je Pregovaračka pozicija poslata prethodne godine i da je veliki deo posla urađen. Istakla je da će nova metodologija biti od velikog značaja za dodatnu koordinaciju, što je nama veoma potrebno.

Prisutnima je zatim sekretarka Pregovaračke grupe Sandra Milićević Sperlić kroz prezentaciju  detaljno predstavila rezultate za 2020. godinu, kao i pristup i plan aktivnosti za 2021. godinu.

Na samom kraju, predsednik Pregovaračke grupe je istakao da su kašnjenja u transpoziciji i implementaciji evidentna u svim institucijama koje su članice Pregovaračke grupe 27, tako da je neophodno razmotriti nedostatke i pronaći način kako bi se adekvatno odgovorilo ovom izazovu.

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt.